דילוג לתוכן

חדשות: 14.06.2023

קהילת נשות הנדסת חשמל ומחשבים

ברכות למסטרנט מור דהן על זכייתו בפרס הפוסטר הטוב ביותר בכנס הבינלאומי ה-15 בנושא Ferroelectricity (קרן המטבע הבינלאומית 2023 – imf2021.org), שנערך השנה בתל אביב, ישראל.

המחקר של מור, מסטרנט, מתרכז בהתקנים חשמליים ננומטריים הנקראים טרנזיסטורים בהם משולבים חומרים פרואלקטרים. החומרים הפרואלקטריים הם בעלי תכונות יחודיות אותן ניתן לנצל לשם אינטגרציה בטרנזיסטורים המיוצרים בתהליכים סטנדרטיים (CMOS) על מנת ליצור טרנזיסטור פרואלקטרי. לטרניזסטור פרואלקטרי כזה יש את היכולת ל"זכור" מצב, ובכך לשמש למימוש של זכרונות בלתי נדיפים ולוגיקה. 

  • במה הוא שונה/מתבלט ביחס למה שנעשה עד היום

זכרונות במחשבים משמשים במקומות רבים. הרבה מהזכרונות שאנחנו משתמשים בהם עבור גישה מהירה (כגון DRAM או רגיסטרים), הינם נדיפים, בעוד הזכרונות הבלתי נדיפים, המאפשרים אחסון מידע לטווח ארוך (כגון SSD) הינם איטיים. במחקר שלנו הצענו אריטקטורת זיכרון מבוססת על טרנזסיטור פרואקלטרי אחד בודד למימוש של תא זיכרון כך שמדובר בזיכרון מאוד צפוף המנצל באופן מיטבי את השטח. בנוסף, בגלל התכונות הייחודיות של טרנזיסטור הפרואלקטרי, מדובר בזיכרון שניתן לכתוב אליו בקצב מהיר מאוד (מחקר נוסף שלנו הראה מהירות של פחות מננו שנייה), ועם זאת מדובר בזיכרון בלתי נדיף המאפשר אחסון המידע לטווח ארוך, ללא צורך בביצוע פעולות ריענון. היתרון של הטכנולוגיה הפרואלקטרית על טכנולוגיות מתחרות נוספות הנמצאות בפיתוח היא שתהליך ייצור ההתקנים האלו תואם לתהליכי יצור סטנדרטיים, מה שיאפשר ייצור פשוט של ההתקנים האלו, ללא צורך בהתאמות מיוחדות או ציוד נוסף לשם כך, ויאיץ את האינטרגרציה שלהם במעגלים משולבים.

  • אפליקציות עתידיות של התחום יבואו לידי ביטוי במימוש של זכרונות בלתי-נדיפים חדשים, בעלי צפיפות זכרון גבוהה וגישה מהירה לזיכרון שיאפשרו גם ביצוע חישובים בתוך הזיכרון עצמו, ובכך יאפשרו להאיץ את ביצועי המחשבים      

טרנזיסטורים פרואלקטריים נמצאים בשלבי מחקר ופיתוח מתקדמים וצפויים להשתלב בכל תעשיית השבבים, ובפרט להאצה של רשתות נויירונים ו-AI.

למידע נוסף, קרא את המאמר המלא של TCAS-I כאן

תחומי מחקר

מחשבים ורשתות מחשבים

מעבדות

המעבדה לארכיטקטורה ומעגלים משולבים
כל החדשות
אירוע שנתי לזכרו של פרופ' מחקר יעקב זיו ז"ל
אפר 03,2025

אירוע שנתי לזכרו של פרופ' מחקר יעקב זיו ז"ל

ביום חמישי, ה-23 למרץ 2025, קיימה הפקולטה להנדסת חשמל ומחשבים אירוע שנתי שני במלאת שנתיים לפטירתו של פרופסור מחקר...
כנס המחקר של ACRC 2025 – שילוב כוחות בין אקדמיה לתעשייה
מרץ 09,2025

כנס המחקר של ACRC 2025 – שילוב כוחות בין אקדמיה לתעשייה

בימים 24-25 בפברואר 2025, התקיים בעין גדי כנס המחקר השנתי של ACRC, שהתמקד בתחום Circuits and AI Architecture. הכנס...