לא רק למצטיינים טכנולוגיים
בטכניון, מתחת לפני השטח של הפקולטה היוקרתית, מסתתרים סיפוריהם של סטודנטיות וסטודנטים שהגיעו בלי רקע טכנולוגי, בלי שירות טכנולוגי מוביל או בגרות מורחבת בפיזיקה. הם התלבטו, שקלו קריירה בהייטק ובחנו גם הזדמנויות בהוראה וחדשנות חברתית. הצצה מיוחדת לקולה של סטודנטית נחושה שהגיעה מרקע לא שגרתי, התמודדה עם אתגרים ופרחה – דווקא בזכותם !

אלו לא רק התכנים – אלא גם האנשים, הסביבה והרוח של הפקולטה להנדסת חשמל ומחשבים בטכניון שתופרת מסלול אישי למי שמוכנים ללכת בו עד הסוף. על ספסל הלימודים יושבים גם סטודנטיות וסטודנטים שלא הגיעו עם תיק מלא בקורסי תכנות מהתיכון או ניסיון צבאי טכנולוגי. יש מי שבחרו במסלול דווקא מתוך סקרנות, תשוקה למספרים, או אפילו מתוך רצון לפרוץ מעגלים חברתיים וכלכליים, וגילו במהרה שהפקולטה היא הרבה יותר ממוסד לימודים: היא קהילה תומכת, מרחב אישי להתפתחות ומקפצה לחיים מקצועיים מגוונים.
להעז, גם בלי רקע טכנולוגי
עבור ענבר עזרא, סטודנטית בפקולטה, הבחירה בלימודי הנדסת חשמל ומחשבים לא הייתה מובנת מאליה: “לא הגעתי מרקע טכנולוגי ולא היה מישהו שיכול להכווין אותי״, היא מספרת. למרות זאת, המשיכה שלה למספרים, חידות וחשיבה אנליטית, יחד עם שאיפה לביטחון כלכלי, הובילו אותה לתחום. המסע של ענבר לא היה קל, והאתגרים היו ברורים כבר מהרגע הראשון: “הגעתי עם פער בידע, היה חשש שאני לא הולכת להדביק את הפער הזה.” הלימודים בטכניון דרשו הסתגלות מהירה, לא רק לפערים הטכנולוגיים אלא גם ל”הלם אקדמי” שחטפה בסמסטר הראשון. כיאה למצטיינת אמיתית, הפחד לא עצר אותה, ובנחישות רבה היא פילסה את הדרך שלה להצלחה בעזרת תמיכה מחברים ללימודים ופיתוח שיטות למידה עצמאיות. ״מה שעזר לי היה לשאול שאלות מבלי להתבייש, ללמוד בקבוצות חברים שונות ולגוון במקומות הלמידה. ניסיתי להבין את הדברים לעומק ולבנות בסיס יציב, לא להסתפק בפתרון שטחי.

לשבור תבניות, לגלות אפשרויות: כשגמישות הופכת ליתרון מנצח
לו היינו צריכים להצביע על אותו אקס פקטור של סטודנטים בפקולטה שלא הגיעו מרקע טכנולוגי ובכל זאת עשו את זה בגדול – גמישות, היא ככל הנראה, הבסיס של מצוינות. ענבר מספרת איך הגיעה ללימודים בסקרנות, כשאת התבניות והחשיבה המקובעת – היא בחרה להשאיר בבית. ״יש לי פרספקטיבה שונה, אני פחות נעולה על איך עושים את הדברים ופנויה יותר לחשוב מחוץ לקופסא. במהלך התואר למדתי גם הרבה מאוד לבד, אז פיתחתי יכולת למידה עצמאית מאוד חזקה. זה נכס שלא היה לי אם הייתי מגיעה מרקע מאוד מובנה וחזק מגיל צעיר.״

מעבר לידע המקצועי, התואר העניק לענבר גם תובנות שלא ציפתה להן: “אחד השיעורים החשובים שקיבלתי היה ללמוד לקבל שטעויות הן חלק מתהליך. את הולכת ליפול, ומזה את לומדת הכי הרבה. זה לא מגדיר אותך – זה מעצים אותך. בגלל שהפקולטה כל כך קשה, זה נותן ביטחון שגם בחוץ, לא משנה איזה אתגר יבוא, אני אסתדר.״
מעגל חברתי, ראש פתוח ודלק להשראה: כאן לומדים אחרת
הפקולטה להנדסת חשמל ומחשבים בטכניון היא לא עוד תחנת מעבר בדרך לקריירה – זו חממה אינטנסיבית של אנשים, התנסויות ורגעים שמלווים את הסטודנטים גם הרבה אחרי שסגרו את הלפטופ. ד”ר אלעד הדר, חוקר באנבידיה ומרצה בפקולטה, משתף: “זו הייתה חוויה מעניינת. הלימודים באמת מאתגרים ודורשים השקעה, אבל מה שעשה את התקופה הזו לכל כך טובה אלה האנשים. החברים שהכרתי, השותפים לקורסים – יש הרגשה שכולם עוברים את זה ביחד. למדנו עד אמצע הלילה, עזרנו אחד לשני וזה מה שהפך את הכל למיוחד. האווירה פה היא של ביחד, של תמיכה הדדית, וזה בעיניי אחד הדברים הכי חשובים.”
מעבר ללימודים עצמם, ד”ר הדר מדגיש גם את חיי הקמפוס: “הייתי מאוד מעורב – עבדתי כסטודנט, הייתי דובר האגודה, השתתפתי בימי סטודנט, מסיבות ואירועים. החוויה הסטודנטיאלית בפקולטה היא הרבה מעבר לשיעורים – יש פה חיים שלמים, קהילה אמיתית והמון הזדמנויות להכיר אנשים וליהנות מהדרך.” גם גדי שנהר, בוגר הפקולטה ומייסד שותף בסטארט-אפ ״דרוקסי״, מדגיש את החוויה החברתית: “הייתי בוועד, אחראי על האירועים והמסיבות. הפקולטה דואגת שיהיו מלא מתחמים ללמידה וזה יוצר אווירה ממש מגניבה. מבחינתי, החוויה החברתית הייתה לא פחות שווה מהלימודים עצמם – הכרתי אנשים שהפכו לחברים לחיים, ויצרנו יחד דברים מטורפים.”
הגמישות שמציעה הפקולטה לסטודנטים, יחד עם קשרי חברות הדוקים שנרקמים בה, מאפשרים לבוגרים להשתלב כמעט בכל תחום – מהייטק ועד יזמות, חינוך ותרומה חברתית. “לקחתי את התואר למקומות שידעתי שאני רוצה לעסוק בהם. זה היופי בעיניי בפקולטה, כל אחד לוקח את התואר למקום אחר – ורסטיליות שממש תורמת לבוגרים. הידע שרכשתי רלוונטי גם אם לא הייתי מקים את החברה שלי”, אומר שנהר.
בסופו של דבר, מי שבוחרים לצאת למסע בפקולטה להנדסת חשמל ומחשבים בטכניון מגלים שהדרך האמיתית להצלחה לא עוברת רק דרך נוסחאות – אלא דרך האנשים, הגמישות והאומץ לחשוב אחרת, ליפול ולקום, ולגלות בכל יום מחדש – מה באמת אפשרי עבורם.